SUPERREBEL SLUIT BAAR-
MOEDERS AF EN OPENT KANTOOR IN DUCKSTAD

slide
slide

Afgelopen week was de nieuwe commercial van Haribo volop te zien op de Nederlandse tv. En goddank ook op Facebook. Vroeger was je als reclamemaker nog afhankelijk van een eventuele pre-test, maar nu word je commercial realtime getest en becommentarieerd op social media. Of zoals Elske het op Facebook zegt: Mijn mening? Wat een afschuwelijke reclame. Welk reclamebureau heeft dit bedacht? Eentje die in Duckstad woont?

De reacties op de commercial van Haribo zijn overweldigend. Op Twitter, op Facebook, en zelfs via mail komen de reacties binnen. Wat opvalt is, dat de meningen nogal verdeeld zijn. Natuurlijk is het overgrote deel positief. Maar eigenlijk zijn de negatieve reacties het leukst. Van vrouwen die hun baarmoeder permanent op slot gooien tot mensen die ernstig twijfelen aan het opleidingsniveau van de acteurs.

Ook het reclamebureau komt niet ongeschonden uit de discussie. De een vindt dat we met ons kantoor naar Duckstad moeten verhuizen terwijl anderen ons alvast nomineren voor de Loden Leeuw van het televisieprogramma Radar. Waarvoor dank. Elke lamp, leeuw of Loeki is meegenomen. En gezien de vele positieve reacties sluiten we een Gouden Loeki niet uit.

Na een week staat de teller op ruim duizend reacties en het gaat nog wel even door. Het is voor ons het bewijs dat je voor spraakmakend werk niet per definitie hoeft te schoppen, dat je niet de rebel uit hoeft te hangen of over het randje hoeft te gaan. Sterker nog, we hebben zelfs helemaal niets gedaan. We hebben kinderen het script laten verzinnen en inspreken, dus als je zoals Nikie op Facebook de commercial een ‘Stomme kinderachtige reclame’ vindt, dan heb je gelijk.